Wat is sciencefiction?

Wat is sciencefiction?
A science fiction landscape with some buildings – DALL·E

Sciencefiction is een genre van verhalen en films dat zich afspeelt in een mogelijke toekomst of in een alternatieve wereld. Het richt zich op ideeën en theorieën over wetenschap en technologie en hoe deze zouden kunnen evolueren in de toekomst. Sciencefictionverhalen en -films bevatten vaak futuristische elementen zoals ruimtevaart, cyborgs, kunstmatige intelligentie en andere technologische ontwikkelingen die nog niet bestaan in de huidige wereld.

Het doel van sciencefiction is vaak om de lezer of kijker te laten nadenken over hoe deze technologische ontwikkelingen onze wereld en ons leven zouden kunnen beïnvloeden. Veel sciencefictionverhalen en -films bevatten ook maatschappijkritiek. Ze stellen vragen over onze waarden en normen en hoe deze zouden kunnen veranderen in de toekomst.

Sciencefiction is al sinds de 19e eeuw een populair genre en heeft vele invloedrijke werken voortgebracht. “Laatste en eerste mensen” van Olaf Stapledon, “Fahrenheit 451” van Ray Bradbury en “Dune” van Frank Herbert zijn enkele voorbeelden. Het blijft een levendig en relevant genre dat zich blijft ontwikkelen en veranderen naarmate de technologie en de wetenschap vooruitgaan.

Vele vormen van sciencefiction

Sciencefiction kan op verschillende manieren worden verteld, van romans en verhalenbundels tot films, televisieseries en stripverhalen. Het is een breed en divers genre met veel subgenres. Denk daarbij aan harde sciencefiction, die zich richt op wetenschappelijke precisie en realistische mogelijkheden. Of zachte sciencefiction, die meer gericht is op de menselijke emoties en de sociaal-culturele gevolgen van technologische ontwikkelingen.

Hoewel fantasy en horror vaak elementen bevatten die lijken op die van sciencefiction, behoren deze genres niet tot de sciencefiction. Deze verhalen en films zijn gebaseerd op fictie en verbeelding, vaak bevatten ze elementen die onmogelijk zijn in onze huidige wereld. Ze richten zich meer op emotie en verbeelding dan op wetenschap en technologie en stellen daarom minder vragen over de mogelijke gevolgen van toekomstige ontwikkelingen.

Wat is de correcte Nederlandse spelling?

scifi, sci-fi, essef, sf, science fiction of sciencefiction?

In het Nederlands is de correcte spelling “sciencefiction”. Dit is de officiële spelling en staat zo ook in woordenboeken en andere bronnen. “science fiction”, met een spatie dus, is de officiële Engelse spelling. Andere spellingsvarianten, zoals “sci-fi”, “scifi” en “SF”, zijn afkortingen van het woord en worden vaak gebruikt om de lange spelling te verkorten of om de term op social media en andere informele contexten te gebruiken. Het woord “essef” is een fonetische variant van de letters S en F.