May the 4th be with you: Star Wars-feiten die je nog niet wist

May the 4th be with you: Star Wars-feiten die je nog niet wist
Star Wars Stormtrooper

“In a galaxy far, far away…” zijn deze verrassende feiten over Star Wars verborgen gebleven. Of je nu een trouwe fan bent of een casual kijker, er is altijd wel iets nieuws te ontdekken over deze epische space-opera. Ter ere van May the 4th, de jaarlijkse feestdag van Star Wars, hebben we 9 dingen op een rij gezet die je misschien nog niet wist over deze franchise.

1. De oorspronkelijke Star Wars-films waren niet genummerd als Episodes IV, V en VI bij hun oorspronkelijke release.

Bij de oorspronkelijke release van de Star Wars-films in 1977, 1980 en 1983 waren er geen episodenummers. Het was pas in 1999, toen de prequels werden uitgebracht, dat George Lucas de nummers Episode I, II en III toevoegde. Later werden de oorspronkelijke films opnieuw uitgebracht met de nummers IV, V en VI om duidelijk te maken dat ze deel uitmaken van een serie.

2. George Lucas was van plan om Han Solo te laten sterven in Return of the Jedi.

George Lucas had oorspronkelijk een ander lot gepland voor Han Solo in Return of the Jedi. Het personage zou sterven tijdens de aanval op de tweede Death Star. Maar na de reacties van testpublieken besloot Lucas om Han Solo te laten overleven en een happy end te geven.

3. De stem van Yoda werd ingesproken door Frank Oz, die ook bekend staat als de man achter de Muppet-personages Miss Piggy en Fozzie Bear.

De legendarische stem van Yoda werd ingesproken door de Amerikaanse poppenspeler en stemacteur Frank Oz. Oz is ook bekend vanwege zijn werk met de Muppets, waaronder het spelen van Miss Piggy en Fozzie Bear.

4. Boba Fett’s rol in Return of the Jedi werd ingekort vanwege een ooginfectie van de acteur.

Boba Fett, de iconische bounty hunter die voor het eerst verscheen in The Empire Strikes Back, had oorspronkelijk een veel grotere rol in Return of the Jedi. Maar door een ooginfectie van acteur Jeremy Bulloch, die het personage speelde, werd zijn rol ingekort en werd hij uiteindelijk gedood door Han Solo.

5. Darth Vader is geïnspireerd door de Japanse samurai.

George Lucas haalde zijn inspiratie voor Darth Vader uit de Japanse cultuur. Hij was vooral geïnspireerd door de manier waarop Japanse samurai-krijgers zich kleedden en bewogen. De helm van Darth Vader is gebaseerd op een traditionele Japanse helm.

De vechtscènes zijn geïnspireerd op de Japanse zwaardvechtkunst Kendo. Acteurs zoals Mark Hamill en David Prowse (die het lichaam van Darth Vader speelde) kregen Kendo-les om de gevechten er authentieker uit te laten zien.

6. Chewbacca werd geïnspireerd door de hond van George Lucas.

Chewbacca, de trouwe Wookiee-metgezel van Han Solo, werd geïnspireerd door de hond van George Lucas. De hond was een Alaskan Malamute en werd vaak meegenomen naar de set van de oorspronkelijke Star Wars-films. Lucas was zo dol op de hond dat hij besloot om een personage te creëren dat op hem leek.

7. Het personage van Princess Leia werd geïnspireerd door actrice Carrie Fisher zelf.

Princess Leia, de heldhaftige prinses van Alderaan, werd geïnspireerd door actrice Carrie Fisher zelf. Fisher was niet alleen een actrice, maar ook een schrijver en scenarioschrijver, en ze hielp mee aan het ontwikkelen van het personage van Leia. Fisher wilde dat Leia een sterke, onafhankelijke vrouw was die zichzelf kon redden en dat is precies wat ze werd.

8. Het personage van Han Solo werd oorspronkelijk aangeboden aan acteur Al Pacino, maar hij weigerde de rol.

Het personage van Han Solo, de stoere smokkelaar en partner van Chewbacca, werd oorspronkelijk aangeboden aan acteur Al Pacino. Hij weigerde echter de rol en de rol ging uiteindelijk naar acteur Harrison Ford, die een iconische prestatie neerzette en het personage tot een van de meest geliefde in de Star Wars-franchise maakte.

9. De originele Millennium Falcon was oorspronkelijk ontworpen als een piratenschip.

De iconische Millennium Falcon, het schip van Han Solo en Chewbacca, was oorspronkelijk ontworpen als een piratenschip. Het concept van het schip werd aangepast voor de oorspronkelijke Star Wars-films, maar het oorspronkelijke ontwerp had kanonnen aan de zijkanten en een “piratenvlag” die bovenop het schip wapperde. Uiteindelijk werd het een ruimteschip en is het een van de meest iconische schepen in de filmgeschiedenis geworden.