6 sciencefiction-bordspellen voor elke liefhebber

6 sciencefiction-bordspellen voor elke liefhebber
A science fiction board game by DALL-E

Als liefhebber van sciencefiction ben je vast al bekend met het enorme aanbod aan boekenfilms en tv-series in deze genre. Maar heb je ook al eens een sciencefiction-bordspel gespeeld? Er zijn talloze opties om uit te kiezen en je zal versteld staan van de creativiteit en originaliteit van deze spellen. In dit artikel geven we je een overzicht van verschillende sciencefiction-bordspellen die je eens moet spelen.

The Crew

2 tot 5 spelers, vanaf 10 jaar, ~20 minuten

De Crew, een sciencefiction-bordspel op weg naar de 9e planeet.

The Crew: The Quest for Planet Nine is een kaartspel ontworpen door Thomas Sing en uitgegeven in 2014. Het is een coöperatief spel waarin spelers samenwerken om een missie te volbrengen door middel van communicatie en samenwerking.

In het spel zijn de spelers de bemanning van een ruimteschip en moeten zij samenwerken om een gevaarlijke missie te voltooien naar de planeet genaamd “Planet Nine”. Ze moeten beslissingen nemen over wie welke taken uitvoert en hoe ze deze uitvoeren. Er is geen leider of een manier om te communiceren behalve door middel van kaarten.

Het spel heeft een unieke en interessante gameplay waarbij spelers moeten communiceren en samenwerken zonder dat ze precies weten wat de andere spelers weten of doen. Dit maakt het een uitdagende ervaring en kan leiden tot hilarische situaties. The Crew wordt gewaardeerd om zijn coöperatieve gameplay en de manier waarop het de spelers uitdaagt om te communiceren en samen te werken om de missie te voltooien.

Robo Rally

Geschikt voor 2-4 spelers, vanaf 10 jaar, 20 minuten tot 2 uur

Robo Rally is een bordspel ontworpen door Richard Garfield (ook bekend van Magic: The Gathering) en uitgegeven in 1994. Het spel is een programmeren spel waarbij spelers robots besturen die moeten navigeren door een fabriek vol met gevaren en hindernissen.

Robo Rally is een scifi-bordspel waar je robots bestuurt! Je moet de robots programmeren om door een fabriek te navigeren vol met gevaren en hindernissen. Het is super uitdagend omdat je moet bedenken hoe je robot zich moet bewegen en welke acties hij moet doen. Bovendien moet je ook rekening houden met wat de andere spelers doen, want robots kunnen elkaar raken, beschadigen of zelfs uitschakelen!

Het is een echt denkspel en super leuk om te doen. Er zijn ook verschillende uitbreidingen, dus het blijft spannend!

Scythe

Geschikt voor 1-5 spelers vanaf 14 jaar, 1,5 tot 2 uur

Net als andere sciencefiction-bordspellen heeft Scythe verschillende uitbreidingen.

Scythe is een bordspel ontworpen door Jamey Stegmaier en uitgegeven in 2016. Het is een economisch, oorlogs- en area control spel dat zich afspeelt in een alternatieve geschiedenis van de jaren 20, in een wereld na de Eerste Wereldoorlog.

In het spel neemt elke speler de rol aan van een van de vijf facties die worstelen om macht en rijkdom in een post-oorlogs Europa. Spelers moeten hun factie uitbreiden door middel van economische en militaire macht, terwijl ze ook proberen om gebieden te veroveren en te controleren.

Anders dan de meeste sciencefiction-bordspellen is dit een asynchroon spel, waarbij spelers hun beurt onafhankelijk van elkaar uitvoeren. Dit betekent dat spelers hun acties kiezen en uitvoeren zonder dat ze weten wat de andere spelers aan het doen zijn. Dit voegt een extra laag van spanning en onvoorspelbaarheid toe aan het spel, omdat spelers moeten raden naar de acties van de andere spelers en proberen hun eigen strategie aan te passen.

Cosmic Encounter

2 tot 5 spelers, vanaf 12 jaar, 1 tot 2 uur

Cosmic Encounter is een bordspel voor 2-5 spelers, ontworpen door Bill Eberle, Jack Kittredge en Peter Olotka. Het spel werd voor het eerst uitgegeven in 1977 door Eon Productions. Het spel is een klassiek Amerikaans bordspel dat veel prijzen heeft gewonnen en wordt beschouwd als een van de beste bordspellen aller tijden.

In Cosmic Encounter neemt elke speler de rol van een buitenaards ras aan, elk met hun eigen unieke krachten. Het doel van het spel is om planeten te veroveren door middel van gevechten met andere spelers. Spelers trekken kaarten om hun schepen te verplaatsen en proberen hun doelen te bereiken door gebruik te maken van hun unieke krachten en door samen te werken met andere spelers.

Cosmic Encounter is een complex en strategisch spel met veel variatie en een hoge herspeelbaarheidsfactor. Het spel wordt gewaardeerd om zijn unieke en originele gameplay, evenals de aantrekkelijke thematiek en kunst. Er zijn ook verschillende uitbreidingen en spin-offs van het spel uitgebracht, die nog meer variatie en mogelijkheden toevoegen aan het spel.

Terraforming Mars

1 tot 5 spelers, vanaf 12 jaar, ~2 uur

Terraforming Mars is een sciencefiction-bordspel waarbij je een planeet moet vormen.

Terraforming Mars is een bordspel ontworpen door Jacob Fryxelius en uitgegeven in 2016. Het spel speelt zich af in de toekomst, waarbij spelers de rol aannemen van bedrijven die de planeet Mars aan het terraformen zijn. Terraformen is het proces om de omstandigheden op een planeet te veranderen zodat het leven er mogelijk wordt.

In het spel moeten spelers snel handelen en slim spelen om de leiding te nemen in de race om Mars te terraformen. Het is een strijd tegen de tijd en tegen andere spelers om de eerste te zijn om de planeet leefbaar te maken. Spelers moeten middelen verzamelen, zoals geld en energie, om projecten uit te voeren die het terraformingsproces versnellen. Dit kan bijvoorbeeld door het plaatsen van zonnepanelen, het bouwen van steden en het plaatsen van zuurstofgeneratoren.

Maar dat is nog niet alles, spelers moeten ook rekening houden met de politiek en de wetten van de planeet, die tijdens het spel kunnen veranderen. Dit kan spelers in moeilijkheden brengen als ze niet op tijd reageren.

Terraforming Mars wordt beschouwd als een zeer uitdagend en complex bordspel met veel diepgang en variatie. Het spel wordt gewaardeerd om zijn unieke thematiek en de manier waarop het terraformingsconcept is geïmplementeerd in de gameplay. Er zijn ook verschillende uitbreidingen en spin-offs van het spel uitgebracht die meer variatie toevoegen aan het spel.

Twilight Imperium

3 tot 6 spelers, vanaf 14 jaar 4 tot 8 uur (!)

Twilight Imperium is een bordspel ontworpen door Christian T. Petersen en uitgegeven in 1997. Het is een sciencefiction-bordspel waarin spelers de leiding nemen over een van de vele verschillende alien-rassen die strijden om macht in een verre galaxie.

Het spel bestaat uit verschillende fasen, waaronder een politieke fase, een economische fase en een militaire fase. Spelers verzamelen middelen, bouwen schepen, onderhandelen met andere spelers en voeren oorlogen om hun positie in de galaxie te versterken. Elk ras heeft unieke krachten en eigenschappen die spelers kunnen gebruiken om hun doelen te bereiken.

Twilight Imperium wordt beschouwd als een van de meest complexe en uitdagende sciencefiction-bordspellen die er bestaan. Het spel duurt vaak meerdere uren en vereist veel planning en strategie. Ook het thema is een van de redenen waarom het zo gewaardeerd wordt. Het spel wordt vaak beschreven als een “epische” ervaring en wordt gezien als een klassieker in de bordspellen gemeenschap. Er zijn ook verschillende uitbreidingen van het spel uitgebracht die nog meer variatie en mogelijkheden toevoegen aan het spel.

Meer sciencefiction-bordspellen?

Er zijn talloze sciencefiction-bordspellen om uit te kiezen en elk spel biedt iets unieks en leuks. Of je nu houdt van oorlogvoering, terraforming of het leiden van een ruimtevaartuig, er is voor ieder wat wils. Dus als je een fan bent van sciencefiction, geef een van deze spellen een kans en laat je meevoeren naar een wereld vol avontuur en fantasie.