17 Nederlandse sciencefictionfilms, welke heb jij gezien?

17 Nederlandse sciencefictionfilms, welke heb jij gezien?
Een still uit Captain Nova (2021)

Nederscifi-films, Nederlandse sf-films of eigenlijk gewoon Nederlandse sciencefictionfilms. In dit genre zijn er in Nederland niet heel veel gemaakt. En helemaal als we kijken naar speelfilms, een lengte van 60 minuten of meer, dan zijn er slechts een paar sciencefictionfilms in Nederland gemaakt. Toch heb je ze vast niet allemaal gezien! Dit is de lijst van Nederlandse sciencefictionfilms:

Aquarel the Movie (2022)

In het jaar 2045, als BOA’s de dienst uitmaken en niemand zijn huis uit mag, besluit Wilco de wereld buiten zijn eigen muren te ontdekken en op zoek te gaan naar de mysterieuze held Aquarel.

Aquarel the Movie wordt omgeschreven als ‘musical meezing-film en is slechts eenmaal in de bioscoop te zien geweest. Tijdens het It’s the end of the world as we know it-filmfestival op zaterdag 17 december 2022.

Regie: Joost Kraan
Scenario: Joost Kraan, Pim Kraan, Mike Lourens
Release: 17 december 2022

Sputum (2022)

Het verhaal draait om de dodelijke luchtschimmel, de Bloom, die onzichtbaar is maar constant hoorbaar. De wereld is verdeeld in Antiques (hogere klasse) en Bakelites (onderklasse). Bakelites weerstaan de Bloom met hun Sputum-speeksel, dat de Antiques oogsten.

Regie en scenario: Dan Geesin
Release: 24 november 2022

Splendid Isolation (2022)

Anna en Hannah ontvluchten een onbekende ramp en bereiken een afgelegen eiland. Anna verzorgt Hannah na het vinden van water en een verlaten huis. De afstand tussen hen is zowel noodzaak als marteling. Hannahs kwetsbaarheid doet hen beseffen dat hun tijd samen eindig is. Op een dag verschijnt een indringer op het strand: de Dood, die hen volgt naar het eiland.

Regie en scenario: Urszula Antoniak
Release: 7 juli 2022

Captain Nova (2021)

Het jaar 2050. De aarde is er zo slecht aan toe dat gevechtspiloot Nova de opdracht krijgt terug te reizen in de tijd om een desastreuze milieuramp te voorkomen. Er is alleen een klein probleempje: de tijdreis verjongt haar. En wie luistert er nu naar een meisje van twaalf?!

Regie: Maurice Trouwhorst
Scenario: Lotte Tabbers
Release: 1 december 2021

Nr. 10 (2021)

Günter werd als vierjarig kind gevonden in de Duitse bossen. Vier decennia later is zijn leven normaal : hij verdient de kost als toneelacteur, brengt tijd door met zijn dochter Lizzy en heeft een verhouding met een getrouwde vrouw. Hij begint zich pas iets af te vragen over zijn afkomst als een vreemde man op een brug slechts één woord in zijn oor fluistert.

Regie en scenario: Alex van Warmerdam

(R)Evolutie (2021)

Het is 2040 en dankzij biotechnologie en artificiële intelligentie is de functie van de mens flink veranderd. We volgen een aantal verhalen van mensen, worstelend met hun nieuwerwetse dilemma’s.

Een komisch dystopische film die zich afspeelt in 2040 waarin we een groep mensen volgen, die balans proberen te vinden in een wereld die onder invloed van artificiële intelligentie en biotechnologie erg veranderd is.

Regie: Servé Hermans
Release: 18 november 2021
Niet te vinden op DVD, maar wel op NPO Start.

Molly (2017)

In een post-apocalyptische wereld probeert een jonge vrouw zich in leven te houden. Ze heeft bovennatuurlijke krachten en die heeft ze ook nodig om haar nog jongere metgezel te beschermen. Intussen wordt er op haar gejaagd door plunderaars die haar willen dwingen om in een arena om geld te laten vechten.

Regie: Thijs Meuwese en Colinda Bongers
Première: 16 april 2017

Kill Switch (2017)

Een experiment voor onbeperkte energie loopt helemaal uit de hand. Opgejaagd door drones en soldaten moet wetenschapper Will Porter zich een weg banen door de instortende wereld om een speciale box naar zijn eindbestemming te brengen, Alleen zo kan hij de mensheid in de echte wereld redden.Kill Switch is vooral baanbrekend door het hoge gehalte first person perspectief, bekend uit de hedendaagse games.

In 2009 werd de Nederlander Tim Smit wereldnieuws toen zijn filmpje What’s in the Box? viral ging en door maar liefst 2,6 miljoen mensen werd bekeken. Direct hierna werd de natuurkunde-student, omwille van zijn visual effects skills, benaderd door diverse (Amerikaanse) studio’s met acht jaar later de bioscoopfilm Kill Switch als gevolg. In deze film wordt eindelijk duidelijk wat er schuilgaat in de mysterieuze de box.

Regisseur: Tim Smit

Boy 7 (2015)

Wanneer Sam midden in een drukke metro bijkomt, weet hij niet hoe hij daar terechtgekomen is, waar hij vandaan komt en zelfs niet hoe hij heet. Met behulp van Lara, die hij ontmoet in de metro, gaat hij verbeten op zoek naar zijn identiteit en komt langzaam tot het besef dat zijn leven in groot gevaar is. De film is gebaseerd op een gelijknamig boek van Mirjam Mous

Regie: Lourens Blok
Scenario: Marco van Geffen, Philip Delmaar, Marco van Geffen, Philip Delmaar
Release: 19 februari 2015

Capsule (2014)

Een buitengewone toename van kosmische straling bedreigt het leven op aarde. De mysterieuze gedragswetenschapper Ichigo ontwikkelt een methode om enkele uitverkorenen te selecteren die in een capsule kunnen overleven. Hij meet daarvoor het vermogen van de kandidaten om lief te hebben, maar sceptici stellen vragen bij zijn test. Ondertussen worstelen de betrokkenen met hun dagelijkse problemen en relaties.

Regie Djie Han Thung
Scenario Gerson Orantmangoen
Release: 17 april 2014

T.I.M (2014)

De 9-jarige Tibor heeft maar één vriend: zijn stokoude huishoudrobot T.I.M. Als zijn vader de slecht functionerende robot vervangt, redt Tibor T.I.M. van de sloop. Samen gaan ze op zoek naar de mythische robotmaker Hector Sammler, die volgens de legende in het hoge noorden in een oude vuurtoren woont. Tijdens hun avontuurlijke tocht door een onbekende wereld, valt T.I.M. steeds verder uit elkaar en rijst de vraag of ze Hector wel op tijd zullen bereiken.

Regie: Rolf van Eijk & scenario: Bastiaan Tichler
Release: 8 februari 2014
Te zien via NPO Start

Atlantis (2009)

De verlegen Xenia (13) voelt zich niet op haar plaats in de overgereguleerde maatschappij waarin ze leeft. Op zoek naar een eigen plek ontdekt ze een eiland waar de tijd niet lijkt te bestaan. Daar vindt ze de sleutel voor haar toekomst.

Regie en scenario: Digna Sinke
Release: 16 april 2009

Science Fiction (2002)

Zijn je ouders wel van deze planeet? De centrale personages zijn twee kinderen: Andreas, en zijn buurmeisje Vero. Vero denkt dat de ouders van Andreas buitenaardse wezens zijn. Samen luisteren ze hun gesprekken af. Wat ze daarbij te horen krijgen, tart hun stoutste verbeelding. Is het inbeelding of helemaal niet?

Regie: Danny Deprez
Scenario: Jean-Claude Van Rijckeghem, Chris Craps
Release: 28 september 2002
Te zien via Prime Video

Temmink: The Ultimate Fight (1998)

Ergens in de nabije toekomst bestaat ‘De Arena’. Hier kunnen mannen met een ‘agressie-gen’, waarmee ze niet verder willen leven, worden toegelaten om hun euthanasiewens in vervulling te laten gaan. Door middel van gevechten op leven en dood, rechtstreeks uitgezonden op de commerciële sportzender, wordt het leven vroegtijdig beëindigd.

Uiteindelijk meer een vechtfilm, dan dat er nadruk wordt gelegd op het dystopische toekomstbeeld, jammer.

Regie: Boris Paval Conen en scenario: Arend Steenbergen
Release: 2 juli 1998

Vandaag of morgen (1976)

Een nijpend probleem heeft het land en de politiek in zijn greep. Een soort internationaal volkscongres moet beslissen of Nederland een miljoen werkelozen gaat leveren aan derdewereldlanden, in ruil voor graan na een ramp in de regio Rijnmond. Door de catastrofe is grote hongersnood ontstaan.

De film schets een donkere toekomst over het jaar 2006, inmiddels ons verleden, maar zet je toch aan het denken.

Regie: Roeland Kerbosch
Release: 19 februari 1976

De zaak van de kern (1961)

In een toekomstige samenleving moeten radioacteurs in het geheim uitzenden.

Over een van de eerste Nederlandse sciencefictionfilms is helaas niet veel te vinden, ooit uitgezonden door de AVRO en hopelijk in een archief beland.

Regie: Jef de Groot, scenario: Eli Asser
Release: 22 oktober 1961 (AVRO)

De Blokkade (1934)

Ook van de laatste film in de lijst is niet bijster veel bekend. Het is een detectivefilm, spelend in het toekomstjaar 1950. Slechts enkele fragmenten zijn teruggevonden en liggen bij het Nederlands Filmmuseum.

De Volkenbond dreigt Nederland met een blokkade, als er geen einde komt aangeheime wapenleveranties aan een oorlogvoerend land, Paruma. Na een lange achtervolging slaagt de chef van de Nederlandse Geheime Dienst erin, dewapensmokkelaar, de consul Charkof van Paruma, te arresteren. Hierdoor wordt ons land van de dreigende blokkade verlost.

Meer Nederlandse scienfictionfilms?

Had jij verwacht dat we tot 15 Nederlandse sciencefictionfilms zouden komen? Ik ook niet. Niet elke nederscifi is pure sciencefiction, een aantal titels schuren er ook slechts tegen aan. En helaas is niet elke film makkelijk terug te kijken. Toch is het een divers aanbod waar je toch een paar avonden goed van kan genieten. Of zet jij liever een sf-film uit Hollywood op?

Wat zijn jouw favoriete Nederlandse sciencefictionfilms?